Varför är det viktigt att tillgänglighetsanpassa en hemsida?

Tillganglighetsanpassa Hemsida (1)

Besökare med olika slags nedsatt förmåga när det gäller syn, hörsel, inlärning, kognition, rörlighet och tal är i olika situationer behov av en tillgänglighetsanpassad hemsida. Även faktorer som ålder eller en störande omgivning kan medföra begränsningar när man besöker en webbplats.

Att göra sin hemsida tillgänglig innebär att göra den enkel att använda för ALLA. Det betyder inte att du behöver göra avkall hur du designar eller utformar den. Det innebär att du erbjuder alternativ för att alla ska kunna ta till sig innehållet. Det finns tre bra skäl att arbeta med digital tillgänglighet: det gör det enklare för potentiella kunder att hitta dig, att tillgodogöra sig informationen/tjänster och för att er webbplats kan drabbas av sanktioner om ni har lagkrav på tillgänglighet.

SEO-fördelar med tillgänglighet

Tillgängliga webbplatser och hemsidor är ofta bättre för alla målgrupper. Dessa är vanligtvis både snabbare och enklare att använda. Tillgängliga hemsidor gör det ofta också lättare för administratörer att underhålla och uppdatera webbplatsen. Ofta leder också tillgänglighetsanpassningen också till att sidan får bättre SEO och rankning. 

Affärsnytta med tillgänglighet

Tillgänglighetskraven är mer än att bara följa lagen - det är en möjlighet att förbättra kundupplevelsen, nå ut till fler och ett sätt att också stärka ditt varumärke. Dels för att personer med funktionsnedsättningar utgör en stor del av befolkningen, och dels för att det visar att ni är ett inkluderande företag.

Krav på tillgänglighet

Kanske har du hört talas om Tillgänglighetsdirektivet 2025, som innebär att den 28 juni 2025 träder EU:s Tillgänglighetsdirektiv (European Accessibility Act, EAA) i kraft. Det innebär att företag och organisationer måste säkerställa att deras digitala tjänster och produkter är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Vem påverkas?

Tillgänglighetskraven gäller företag som erbjuder digitala produkter och tjänster inom EU, inklusive:

Mikroföretag (företag med färre än 10 anställda och en årsomsättning på högst 2 miljoner euro) kan undantas från vissa krav, men det rekommenderas att även de ser över sin tillgänglighet för att nå en bredare målgrupp och säkerställa framtida konkurrenskraft.

Vad innebär det i praktiken?

Den inledande processen handlar om att definiera webbplatsen syften och mål. Utefter det får man sedan värdera hur det påverkar informationsinnehållet och hur kompatibelt det är i förhållande till WCAG 2.1.

WCAG utgår från fyra huvudprinciper som kan sammanfattas enligt nedan:

  1. Uppfattningsbar: Det ska vara möjligt att uppfatta innehåll och funktioner. Det innebär exempelvis att en besökare som inte kan se bilderna ska få information om vad de visar i textform.
  2. Hanterbar: Det måste gå att hantera gränssnittet även med funktionsnedsättningar, både med mus och med tangentbord oberoende av varandra.
  3. Begriplig: Informationen måste vara begriplig. Text ska vara läsbar och möjlig att förstå.
  4. Robust: Innehållet ska vara åtkomligt och kunna tolkas med olika användarprogram och hjälpmedel, även framtidssäkrat.

Vad innebär det att inte uppfylla kraven?

De som inte följer direktivet kan riskera sanktioner och konkurrensnackdelar. För företag inom e-handel, finans och digitala tjänster är det därför viktigt att agera i god tid för att möta de nya kraven.

Är du nyfiken på att veta mer?

Undrar du över hur tillgänglig din webbplats är, eller vill veta mer om hur du ska tänka när du kring digital tillgänglighet och var du i så fall ska börja? 

Vi stöttar dig gärna!
Välkommen att höra av dig

 

Linus Ritter

Linus Ritter

Digital specialist

Hör gärna av dig!

Webbyrå i Malmö

Vi på webbyrån INKA i Malmö är okomplicerade människor som gärna träffas över en kopp kaffe för att prata hur vi kan utveckla just ert företag digitalt. Under årens lopp har vi byggt hundratals webbplatser och vi vet vad som krävs för att lyckas i olika projekt.

Övriga frågor

Praktikansökan

Ansök om praktik här!

}