Varför är det viktigt att tillgänglighetsanpassa en hemsida?
Besökare med olika slags nedsatt förmåga när det gäller syn, hörsel, inlärning, kognition, rörlighet och tal är i olika situationer behov av en tillgänglighetsanpassad hemsida. Även faktorer som ålder eller en störande omgivning kan medföra begränsningar när man besöker en webbplats.
Att göra sin hemsida tillgänglig innebär att göra den enkel att använda för ALLA. Det betyder inte att du behöver göra avkall hur du designar eller utformar den. Det innebär att du erbjuder alternativ för att alla ska kunna ta till sig innehållet.
SEO-fördelar med tillgänglighet
Tillgängliga webbplatser och hemsidor är ofta bättre för alla målgrupper. Dessa är vanligtvis både snabbare och enklare att använda. Tillgängliga hemsidor gör det ofta också lättare för administratörer att underhålla och uppdatera webbplatsen. Ofta leder också tillgänglighetsanpassningen också till att sidan får bättre SEO och rankning.
Så tillgänglighetsanpassar man en hemsida
Den inledande processen handlar om att definiera webbplatsen syften och mål. Utefter det får man sedan värdera hur det påverkar informationsinnehållet och hur kompatibelt det är i förhållande till WCAG 2.1.
WCAG utgår från fyra principer som kan sammanfattas enligt nedan:
- Uppfattningsbar: Det ska vara möjligt att uppfatta innehåll och funktioner. Det innebär exempelvis att en besökare som inte kan se bilderna ska få information om vad de visar i textform.
- Hanterbar: Det måste gå att hantera gränssnittet även med funktionsnedsättningar, både med mus och med tangentbord oberoende av varandra.
- Begriplig: Informationen måste vara begriplig. Text ska vara läsbar och möjlig att förstå.
- Robust: Innehållet ska vara åtkomligt och kunna tolkas med olika användarprogram och hjälpmedel, även framtidssäkrat.