Att lyckas med marknadsföring på LinkedIn

Linkedinbloggbanner

På LinkedIn är potentialen enormt stor för annonser mot B2B eftersom plattformen är byggd för yrkesverksamma och cirka en tredjedel av svenskarna finns här. Det unika är att du ner på individ- och titelnivå kan rikta dig emot exakt rätt målgrupp. 

Har du aldrig annonserat på LinkedIn tidigare är det viktigt att börja med att jobba fram en genomtänkt strategi. Det är ingen idé att publicera annonser som bara uppmanar användare att köpa din produkt. Det är viktigt att du noggrant tar reda på vilken målgrupp du vill nå och sakta men säkert bygger en relation med dessa användare. 

Med hjälp av Insight Tag, (som är en JavaScript-kodsnutt som klistras in i källkoden på din webbplats) kan du hålla koll på LinkedIn-användare som besöker din hemsida och köra remarketing-kampanjer mot dessa. Denna kodsnutt hjälper också till att följa upp dina konverteringar på webbplatsen och kan ge dig bra insikter för hur du ska optimera dina annonser i framtiden.

Men innan du gör något annat så bör du bestämma dig för vad du och ditt företag vill få ut med annonskampanjen? Vad är målet? 

Mål

I dagsläget finns det sju olika alternativ i kampanjhanteraren som är möjliga att utforma sin kampanj efter. 

Varumärkesmedvetenhet: Detta är ett bra sätt att sprida ditt företagsnamn på ett kostnadseffektivt sätt till så många användare som möjligt.

Webbplatsbesök: Som det låter är detta alternativ anpassat för att driva trafik till din webbplats. 

Aktiviteter: Detta alternativ innebär att annonserna visas för användare som har störst chans att interagera med ditt inlägg det vill säga, gilla, kommentera eller dela.

Filmvisningar: Precis som det låter så innebär detta alternativ att annonsen visas för personer som har störst sannolikhet att kolla på dina filmer. 

Leadgenerering: Vill du få fler leads? Då är detta ett bra alternativ att fokusera på. Här kan du smidigt skapa ett “lead-gen-formulär” som är förifyllt med användarens uppgifter, och denna typ av annons visas för användare som har störst chans att fylla i ett sådan formulär. 

Webbplatskonverteringar: Om du vill få fler registreringar, nedladdningar eller köp på din webbplats så är detta alternativet du ska satsa på. Här betalar du när användare genomför det du vill att de ska göra på din webbplats. 

Jobbsökande: Med hjälp av detta alternativ kan du annonsera om jobbmöjligheter som finns på ditt företag just nu. Dessa annonser visas för användare som med störst sannolikhet kommer att klicka på eller läsa om dina platsannonser. 

Målgrupp

När du ska ställa in inställningar för vilken målgrupp dina annonser ska visas för så är det viktigt att du är specifik. Du vill ju självklart att dina annonser ska visas för potentiella kunder och användare som faktiskt läser eller klickar och tar till sig av din annons. 

Här kan du ställa in land och språk. Men det som gör marknadsföring på LinkedIn så effektivt är att du kan ställa in målgrupper baserat på befattningar, yrkesroll och företag, och detta är en av anledningarna till att annonser på LinkedIn är så starka när det gäller B2B. 

Du kan även begränsa målgruppen ytterligare och exkludera egenskaper för för att nå en så specifik målgrupp som möjligt. 

Ett vanligt misstag är dock att man väljer en för specifik målgrupp och detta är inte att rekommendera. Den ska heller inte vara för bred, det gäller att hitta den hårfina linjen. 

Annonsformat

Här bestämmer du vilken typ av annons du ska publicera och alternativen skiljer sig lite åt beroende på vilket mål du optimerar kampanjen för. 

Enskild bildannons: Detta är en bild som visas i nyhetsflödet med bildtext och rubrik och liknar mycket ett vanligt inlägg. 

Galleriannons: Detta är LinkedIns motsvarighet till “karusellannons”, och det innebär att det är ett inlägg med ett antal olika bilder som man kan se om man bläddrar i sedled. 

Videoannons: Precis som det låter är detta en annons i form av en kort video som visas i flödet. 

Textannons: Dessa annonser är ganska små och visas högst upp på LinkedIn-sidan eller i fältet till höger om nyhetsflödet. 

Spotlightannons: Med denna typ av annonser kan man till exempel marknadsföra om ett erbjudande ditt företag har 

Meddelandeannons: Med denna typ av annons kan du visa ett riktat meddelande med endast en call to action-knapp. Detta är ett effektivt sätt att förmedla något till användare och potentiella kunder. 

Konversationannons: Dessa annonser är väldigt lika meddelandeannonser, men skiljer sig lite. Här kan du konfigurera flera stycken call to action-knappar som länkar till dina målsidor, lead-gen-formulär eller driva användaren till mer engagemang med mer information i nästa meddelande. 

Budget 

När det kommer till budget så bör man tänka på att LinkedIn inte är lika billigt som andra sociala medier som Facebook och Instagram. Men man ska inte glömma att man har mycket att vinna genom en satsning på LinkedIn-annonser. 

En sak man kan ha i åtanke är att LinkedIn troligen är den mest relevanta plattformen att marknadsföra på. Här uppdaterar användarna ständigt sin information, till skillnad från Facebook där användarna inte alls lika ofta uppdaterar sin personliga information om jobb, vart de bor osv. 

För att verkligen uppnå resultat på LinkedIn krävs det att du har en gedigen budget och lägger ner tid och energi. Det är svårt att avgöra en rekommenderad budget eftersom alla företag och kampanjer är olika. 

Har man en ganska tajt budget och vill ha så mycket kontroll som möjligt så bör du välja att köra CPC (cost per click) under budgivning. Då når du ut till användare som har större sannolikhet att klicka på dina annonser och du betalar då för detta. 

Om du vill nå ut till en stor publik så kan det vara värt att ställa in budgivningen på CPM (cost per mille) vilket innebär att din annons visas för så många som möjligt till lägsta möjliga pris. Detta kan vara bra om du vill förmedla ett budskap och nödvändigtvis inte vill att användare ska klicka på din annons. 

Innehåll

När du skapar innehåll för dina annonser är det viktigt att skapa värde för din målgrupp. På LinkedIn förväntar sig inte användarna att se en massa störiga och irrelevanta annonser. Försök att ge användarna vad de vill ha och bjud på innehåll som kan stärka ditt varumärke. 

Statistik från LinkedIn visar att annonser med bilder på människor oftast funkar bättre än andra bildannonser utan människor, så detta är en bra idé att använda sig av. 

Man bör också alltid tänka på att väldigt många använder LinkedIn på sina mobila enheter, därför är det extra viktigt att ha i åtanke att man skapar sina annonser så att de ser bra ut på mobilen. Man bör undvika mindre texter på bilder, eftersom det kan bli svårläst när man bläddrar igenom nyhetsflödet på mobilen. 

När det kommer till rubriker så är det bra att hålla dessa korta och skriva dem så att de snabbt fångar användarens uppmärksamhet. Det är också bra om man försöker hålla inläggstexten till max 150 tecken för att då blir hela texten läsbar och man undviker “se mer”-knappen. 

Sammanfattning

Om ditt företag jobbar med B2B så finns väldigt stor potential att lyckas med LinkedIn-annonser. Det lönar sig oftast mer än annonsering på andra sociala medier. Men man får inte glömma att det även kostar mer. Här har användarna vanligtvis ett helt annat fokus än när de bläddrar igenom till exempel Facebook. 

Om du vill ha hjälp med annonsering på LinkedIn eller bara är nyfiken på att veta mer så tveka inte på att höra av dig till oss på INKA.

Hör gärna av dig!

Inka Og

Vi på webbyrån INKA i Malmö är okomplicerade människor som gärna träffas över en kopp kaffe för att prata hur vi kan utveckla just ert företag digitalt. Under årens lopp har vi byggt hundratals webbplatser och vi vet vad som krävs för att lyckas i olika projekt.

Övriga frågor